Har du behov av att köpa en ny bil men haft oturen att få en betalningsanmärkning? Du kan få ett lån ändå. I den här artikeln kan du läsa om viktiga saker att tänka på om du ska låna pengar för att köpa en bil.

Det kan vara så att du behöver en bil för ditt jobb, eller kanske bor du så att du måste ha en bil för att kunna leva ett fullvärdigt liv. Om du saknar bil och har en betalningsanmärkning blir det förstås problematiskt: Hur ska du kunna få råd med en bil? Som tur är finns det möjligheter att låna pengar med betalningsanmärkning, men det gör det också ännu viktigare att du inte gör ett ogenomtänkt inköp.

Tänk inte bara på inköpspriset

En sak som är värd att ha i åtanke är att du tjänar i längden på att köpa en bil som inte påverkar klimatet onödigt mycket. Inköpspriset kan bli något dyrare eftersom du får köpa en lite nyare bil, men mindre miljöpåverkan innebär också att du får betala mindre i skatt. På sikt kan det därför bli mycket billigare om du betalar lite mer initialt. En annan rekommendation är att du gör gedigna efterforskningar om bilmodellen du ska köpa. Kolla runt på internet för att få en uppfattning om prisbilden. När du hittat en bilmodell du är intresserad av, köp inte första bästa. Carl-Erik Stjernvall som är teknisk rådgivare hos Motormännens riksförbund tipsar i en artikel i Aftonbladet om att du helst ska provköra flera olika exemplar av modellen du är sugen på. Detta för att du ska få en känsla för hur bilen känns att köra och i förlängningen också bli uppmärksam på eventuella fel.

Prioritera lånet efter inköpet

Det viktigaste att tänka på efter att du köpt din bil är att du prioriterar lånet. Magnus Hjelmér som arbetar på ICA Banken säger till Expressen att det bästa tillvägagångssättet när det gäller avbetalningar är att du betalar av på det lån som har högst ränta först. Det betyder förstås också att du måste ha lånekostnaderna med i beräkningen av bilköpets totala kostnad.