Är du i behov av en bil, men slantarna plånboken räcker inte riktigt till? Då finns det lån att ta för att köpa bil – alltså ett billån. Är du nybörjare på lån kan det här vara guiden för dig.

När du ska införskaffa en ny bil tillkommer det utgifter som försäkringar, bensinpengar och självklart kostnaden för själva bilen. Priset kan variera beroende på om du köper en begagnad bil av en privatperson eller hos en bilfirma och om du köper en helt ny bil. Om du inte sparat ihop pengar kan det vara aktuellt för dig att ansöka om billån. 

Av vem du köper bilen spelar roll

Beroende på om du ska köpa bilen ny eller begagnad gäller olika villkor för ditt lån. En del tillåter inte att en bil ska köpas av en privatperson, utan du måste istället vända dig direkt mot en auktoriserad återförsäljare. Om du har hittat ett billån som godkänner att köpa en bil av en privatperson gäller det att vara extra noggrann med att ta reda på information om bilen. 

 

  • Kontrollera att du får med alla papper du behöver
  • Säkerställ att du får ett kvitto på bilköpet
  • Är skatten betald och bilen besiktad?
  • Ägs bilen av den aktuella försäljaren? 

Vem kan ge dig finansiell hjälp? 

Det finns många aktörer du kan vända dig till för att ta ett lån för att köpa bil. Bra att känna till är att många bilmärken har egna finansbolag som kan erbjuda dig hjälp vid köp av bil. Villkoren för hur bra ditt lån hos den sortens långivare faktiskt är varierar dock, så det är bra att jämföra olika lån innan du väljer ett. Vänd dig till en auktoriserad återförsäljare av bilmärket du är intresserad av för att se vad som gäller.

Kontantinsats

De flesta aktörer kräver att du betalar minst 20 % av bilens totala värde i kontantinsats, d.v.s. om bilen kostar 100 000 kr ska du kunna betala 20 000 kronor direkt. Du kan alltså bara låna 80 000 kronor. Detta är inte heller något alla aktörer har bestämt själva, utan det är enligt lag. Denna kontantinsats kan även i vissa fall vara en inbytesbil men då ska den bilen som byts in såklart motsvara 20 % av din nya bils värde. 

Villkor

De flesta aktörer ställer krav på att bilen ska skötas om när den finansieras genom dem för att säkerställa ett så högt andrahandsvärde som möjligt. Många aktörer kräver helförsäkring på bilen och vissa återförsäljare erbjuder försäkring under perioden då bilen finansieras av dem till att förmånligt pris. En del aktörer kräver dessutom regelbunden service enligt återförsäljarens rekommendationer.