Att vara bilägare är för de flesta riktigt roligt. Bilen ger en frihet som få kommunala färdmedel kan liknas med och dessutom är det en skön känsla att kunna susa fram i sin drömbil. Även om det är roligt så finns det också en hel del ansvar med att äga en bil. Man måste till exempel se till att bilens däck byts från vinter- till sommardäck, och vice versa.

Att det är lag på att man måste byta däck är de allra flesta medvetna om, men det är inte alla som vet varför det är så viktigt. Till att börja med är det naturligtvis en säkerhetsfråga. Bilen behöver vara utrustad med däck som är lämpade för de väderförhållanden som råder. På vintern är det snö, is och slask som bilens däck måste klara av att hantera utan att få sladd. På sommaren är det andra temperaturer och väderförhållanden som man måste anpassa sig efter. Det enklaste är att vända sig till en bilmekaniker för att få hjälp med däckbyte, men det går även bra att utföra uppgiften på egen hand.

däckbyte på verkstadNär ska man byta däck?

För att man ska vara trygg på vägarna och värna om miljön är det viktigt att ha koll på datumen när man ska byta ut sina vinterdäck mot sommardäck, och vice versa. Ett byte av sommardäck till vinterdäck ska ske senast 1 december och de måste sitta på fram till minst 31 mars, byt till sommardäck på våren någon gång efter 31 mars om väglaget tillåter.

Man byter bildäckUtför däckbyte själv

Vill man inte vända sig till en bilmekaniker för att få hjälp med däckbytet kan man utföra arbetet själv. Då är det viktigt att man har de rätta verktygen, men även att man arbetar rätt för att undvika skador.

  • Se till att ha bra hjälpmedel och verktyg
  • Undvik skador genom att värma upp kroppen innan
  • Rengör däcken innan avmontering
  • Säkerställ ett plant underlag
  • Smörjmedel kan underlätta arbetet
  • Kontrollera däckens mönsterdjup för att säkerställa att de kan återanvändas
  • Kontrollera lufttrycket i de nya däcken

Efter ett däckbyte är det bra att testa de nya däcken och därefter genomföra en efterkontroll. Kör med bilen några mil och kontrollera därefter bultar samt lufttryck en extra gång.