Om du bor i hus eller villa finns det en viss chans att det någon gång föresvävat dig att skaffa en badtunna. Att sjunka ned i en stor tunna med varmt vatten är ungefär så njutningsfullt det kan bli. Ett enkelt och inte alltför kostsamt sätt att bringa in lite guldkant i vardagen. En badtunna kanske kan vara något som ligger till grund för en ny rutin för ”lillördagar”?

varmt badDet är inte Lotta Engbergs smått fiaskoartade TV-program Lillelördag som för några år sedan sändes i TV4 som åsyftas, utan veckodagen. Föreställ dig att det är onsdag eftermiddag och du befinner dig mitt i arbetsveckan. Arbetsdagen lider mot sitt slut. Lika många dagar har gått från förra helgen som återstår tills nästa börjar. Det säger sig självt att det sitter fint med någon extra guldkant för att höja energin så den räcker ända fram tills nästa helg. Men hur ska du göra det? Onsdagar, som ibland kallas för ”lillördag” är förstås en utmärkt dag att bada i badtunna. Om du vill, och är så manad, görs det såklart gärna i sällskap av en kall öl eller ett härligt glas vin (men drick måttligt för tusan, ”det är en dag imorgon också” som det brukar heta). Hos Svenska Badtunnor kan du köpa en högkvalitativ badtunna i plast med panel av svensk gran. En kombination av praktiska avväganden och vacker vardagslyx – med andra ord perfekt för en vilsam stund efter en hård arbetsdag mitt i veckan.

”Lillördag” har har gamla rötter

Termen ”lillördag” har sitt ursprung i att hushållsarbetare och tjänstefolk förr i tiden var lediga på onsdagar. I modern tid har betydelsen blivit en annan. Många skulle förmodligen säga att termen används som något av ett svepskäl för att gå ut på restaurang eller bar och dricka några öl eller drinkar mitt i veckan. Det är för övrigt inte bara i Sverige som lillördag används. I grannlandet Finland kallas lillördag för ’pikkulauantai’ och onsdagar ses där som inledningen på helgen, framför allt bland studenter i landets storstäder. För dig som införskaffar en badtunna kan lillördagen dock fylla många olika syften.

En badtunna kan fylla många syften

party i badkarEn badtunna är först och främst en plats för njutning, till vardags, fest – eller lillördag – det hindrar dock inte att de också varit påtänkta som mötesplats för viktiga politiska möten – som när Centerpartiets förre partiledare Maud Olofsson föreslog sin badtunna som plats för att diskutera bildandet av alliansen. Badtunnor är såpass lockande att de till och med använts som muta, som den fastighetschef i Malmö som häromåret fick en badtunna av en VVS-leverantör.

Det finns uppenbarligen en förtrollning i någonting som fungerar både som politisk mötesplats och muta. Badtunnor från Svenska Badtunnor har konstruerats med hänsyn till miljön. Plastinsatsen är består av återvinningsbar plast och är mycket slittålig. För vattentemperaturer mellan -50 grader celsius upp till 130 grader celsius kan den hålla upp till 40 år. Det är kvalitet. Det blir minst sagt många fina lillördagar under det tidsspannet, 2084 stycken närmare bestämt.