Funderar du på att köpa bil? I den här artikeln kan du läsa om vad du ska tänka på när du väljer bil. Du får också reda på de viktigaste sakerna att ha i åtanke när du jämför olika billån.

Att köpa en bil är visserligen inte ett inköp i samma storleksordning som att köpa en bostad, men bland de inköp du gör i livet hör det i vilket fall till de större. Tillräckligt omfattande för att du ibland ska behöva låna pengar för att kunna genomdriva köpet. Eftersom insatserna kan vara stora är det därför inte en affär du ska gå in i godtyckligt. Du ska väga för- och nackdelar mellan olika typer av bilar såväl som noggrant undersöka lånevillkor för att hitta lånet som passar bäst för just dina villkor.

Fundera över bilköpets långsiktiga kostnader

Innan du ger dig på att skaffa ett lån är det en bra idé att du funderar på vilken typ av bil som är det bästa alternativet. Att köpa en bil är som bekant inte någon engångskostnad. När bilen är köpt ska du betala fordonsskatt och drivmedel. Utöver det tillkommer kostnader för underhåll med mera. Ytterligare en utgiftspost har att göra med hur bilen kommer beskattas i drift. Ju miljöfarligare bilens drivmedel är, desto högre skatter får du betala – både på fordonsskatten och i form av vägtullar. I och med de nya reglerna för miljözoner som började gälla i januari 2020 kan det dessutom snart bli så att bilar som drivs på fossila bränslen inte får köra överallt. Det mest kostnadseffektiva på sikt kan därför vara att köpa en lite dyrare bil nu men som kostar mindre i form av fasta avgifter.

Saker att tänka på med billånet

Det bästa är förstås om du kan köpa din bil kontant, men den möjligheten finns förstås inte alltid. Svaret kan då vara att du tar ett billån. För att få ta billån gäller generellt att du behöver en kontantinsats som motsvarar 20 procent av vad bilen kostar. Den kostnaden kan du täcka upp med ett privatlån. När det sedan gäller billånet är experterna eniga om att du inte ska ta första bästa erbjudande. Jämför olika lån och var inte rädd för att förhandla om räntan. Använd det bästa erbjudandet du kan hitta som hävstång när du förhandlar med en annan långivare. Det är fullt möjligt att din bank eller långivare kan gå med på att ge dig ett bättre erbjudande.

Vad ska du köpa för bil?

SVT Nyheter ställde nyligen frågan till en representant från Motormännen. Svaret blev att du bör se till dina egna förutsättningar först, vilka innefattar budget och mycket annat. Samtidigt flikade representanten in att inköpspriset för en elbil visserligen är dyrare än för en bensinbil, men att de är billigare i drift. Dessutom är framtidens skatteläge för bensin- och dieseldrivna bilar högst osäkert. Kraven på miljövänlighet lär knappast minska med tanke på att klimatproblemen får allt mer uppmärksamhet. För dig som bilköpare gäller det därför att tänka strategiskt och se till framtiden.