Har det blivit dags att sälja bilen? Det finns massor av saker som är bra att känna till när det kommer till bilens andrahandsvärde. Du vill få ut så mycket som möjligt och det finns många faktorer som spelar in.

När det är dags att sälja din bil kan du vidta många åtgärder för att säkerställa att du får ut högst möjliga summa vid försäljningen. Alla vet att en snygg, fräsch bil med bra specifikationer säljs snabbare än en bil som inte har blivit väl omhändertagen, förutsatt att köparen inte vill ha bilen som ett hobbyprojekt. Vad är det egentligen som är mest värt att lägga tid på vid försäljning av en bil? 

Specificera!

Börja med att lista upp exakt vad det är du ska sälja. Exempelvis vad bilen har för märke, färg, specifikationer, vilka reparationer den genomgått och hur du har skött servicen på bilen. Det kan vara svårt att veta allt om bilen ifall du köpt den av någon annan, men försök rota fram serviceboken och andra papper som specificerar reparationer. Detta kan öka värdet på bilen avsevärt. Förbered även alla papper som ska ingå vid försäljningen, exempelvis ändringar på registrerings- och ägarbevis. Dessa ska nämligen ges till nya bilägaren enligt lag.

Locka köpare med bilder

När bilen ser fräsch och väl omhändertagen ut kommer köpare lockas mer av att göra affär. Se till att tvätta bilen både invändigt och utvändigt. Därefter ska du ta bilder som visar det bästa med bilen och glöm inte att tydligt dokumentera bilens skavanker om sådana finns. Om det uppkommer i efterhand eller vid visning att bilen har skavanker som inte synts på bilderna i annonsen är chansen stor att du går miste om många potentiella köpare eller tvingas stå för dyra reparationer längre fram. 

Prissättning

Självklart vill du få ut så mycket som möjligt när du säljer din bil, men du måste sätta ett pris som är rimligt för att ens få intressenter. Bästa sättet att gå tillväga vid prissättning är att tänka igenom hur mycket du spenderat på bilen och hur mycket var sak i sig har påverkat värdet på bilen. Visste du exempelvis att värdet kan variera beroende på vad bilen har för färg? Det finns många faktorer som spelar in och därför kan du ta hjälp av bilhandlares värderingsmän för att få ett hum om vad bilen är värd. När du sedan sätter priset i annonsen, sätt gärna priset lite högre än vad du förväntar dig få ut för att det ska finnas utrymme för prutningar.